Sfatul Specialistului

Viciile de refractie pe intelesul tuturor

Viciile de refractie (ametropiile) apar atunci cand razele de lumina care intra in ochi nu sunt focalizate corespunzator pe retina. Se manifesta sub forma de miopie, hipermetropie si astigmatism, la care se adauga presbiopia, deteriorarea vederii de aproape.

Toate tulburarile de vedere pot da durere de cap, ameteala, lacrimare, inrosirea ochilor, vedere neclara, dificultati la citire.

Pentru corectia acestor ametropii se pot utiliza ochelari, lentile de contact sau metode chirurgicale. In general, ochelarii prescrisi pana in 40 de ani, sunt destinati a fi purtati permanent, abia dupa aceasta varsta fiind separati – pentru distanta, pentru aproape.

MIOPIA

Cauze:
Miopia este viciul de refractie in care imaginea unui obiect nu ajunge pe retina, pentru ca ochiul este fie prea lung, fie prea puternic. Este afectata doar vederea la distanta, cea la aproape fiind conservata, chiar pana la varste inaintate. Afecteaza aproximativ o treime din populatie si debuteaza in copilarie, 7-8 ani, si creste progresiv pana la 20-25 ani. Adesea, este ereditara, insa poate aparea si la copii fara antecedente in familie.

Cum se manifesta:
Copiii cu miopie acuza vedere incetosata la distanta (la televizor, pe strada). Ei incearca sa-si amelioreze vederea ingustand fanta palpebrala, ceea ce le da un aspect incruntat.

Cum se corecteaza:
Corectarea acestui defect se face printr-o lentila de “minus” (lentila divergenta). In prezent, este unanim acceptata ideea conform careia, subcorectia miopiei poate agrava evolutia ei; asadar, se prescrie corectia completa determinata in urma unui control la medicul oftalmolog.

HIPERMETROPIA

Cauze:
Hipermetropia este viciul de refractie in care imaginea unui obiect se proiecteaza in spatele retinei, pentru ca ochiul este fie prea scurt, fie prea slab din punct de vedere optic. Este o tulburare de vedere care afecteaza aproximativ un sfert din populatie. Aproape toti copiii se nasc hipermetropi, insa, odata cu cresterea in dimensiune a globului ocular, dioptria ochiului scade.

Cum se manifesta:
Copiii si tinerii cu hipermetropie pot sa nu prezinte niciun simptom. La persoanele adulte apare tulburarea vederii la distanta, semn ca ochii nu mai pot sustine efortul de acomodatie (“crestere a dioptriei”) pe care il fac permanent. Pacientul se plange de durere de cap spre sfarsitul zilei, si mai ales dupa citit, si de vedere incetosata la aproape (lectura unui text cu caractere mici si contrast slab, cand iluminarea nu este optima). La copil, hipermetropia poate determina o deviatie oculare (strabism) permanenta sau intermitenta.

Cum se corecteaza:
Corectare acestui defect se face printr-o lentila de “plus” (lentila convergenta).

ASTIGMATISMUL

Cauze:
Astigmatismul este viciul de refractie in care, din cauza unei curburi asimetrice a suprafetei anterioare a ochiului (ca o minge de rugby), razele de lumina se focalizeaza in mai multe puncte. Astigmatismul poate fi simplu sau combinat cu miopia sau hipermetropia.

Cum se manifesta:
Majoritatea persoanelor se nasc cu un grad de astigmatism, insa o parte din ei reusesc compensarea lui fara o corectie optica. Pacientii cu astigmatism confunda literele si cifrele (N cu H, 6 cu 8 etc).

Cum se corecteaza:
Corectia acestei ametropii se face cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice.

PRESBIOPIA

Cauze:
In jurul varstei de 40-45 de ani, devine manifesta presbiopia, un proces natural de “imbatranire” a cristalinului, ducand la scaderea treptata pana la pierderea completa a capacitatii de a vedea la aproape.

Cum se manifesta:
Pacientii indeparteaza cartea de ochi, astfel facand efortul ochilor mai mic temporar. Dioptria determinata de presbiopie creste treptat, independent de cauze externe, incepand de la 40-45 de ani, pana la 60-65 de ani, dupa care se stabilizeaza. De aceea, in acest interval de varsta, este necesara schimbarea ochelarilor pentru aproape la fiecare 2-3 ani.

Cum se corecteaza:
Corectia presbiopiei se realizeaza cu ochelari de aproape, ale caror dioptrii se stabilesc in functie de necesitatea corectiei la distanta. Se poate opta pentru o singura pereche de ochelari care sa satisfaca vederea la distanta, intermediar si aproape – ochelari cu lentile progresive.

Dr_Roxana_Cozubas.png

Dr Roxana Cozubas

Medic Specialist Oftalmolog


Abonează-te

la newsletterul

și fii la curent cu cele mai noi oferte!

Te poti dezabona oricand prin accesarea URL-ului din subsolul email-ulurilor primite.