Sfatul Specialistului

Presbiopia si alte afectiuni oftalmologice ale adultului
Presbiopia

Ce este:
Presbiopia este o stare fiziologica de pierdere treptata a capacitatii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Apare in jurul varstei de 40 de ani si este un semn natural al imbatranirii.

Cauze:
Cu timpul, o lentila din interiorul ochiului (cristalin), nu-si mai poate mari puterea (nu mai acomodeaza), astfel incat sa vedem clar obiectele situate la 30-40 de cm. Aceasta functie se pierde treptat, pana la 65-70 de ani, cand pierderea devine completa (cristalinul nu mai acomodeaza).

Cum se manifesta:
In general, incepe ca o senzatie de oboseala oculara, spre sfarsitul zilei, aparand tendinta pacientului de a se indeparta de obiectele apropiate (carte, calculator etc) pentru a le vedea clar. Ulterior, aceasta oboseala apare permanent in efortul la aproape, deoarece acomodatia scade in continuare.

Cum se corecteaza:
Presbiopia se corecteaza cu ajutorul unor lentile convergente (cu “plus”), adaugate peste dioptria de la distanta. Astfel, daca pacientul poarta o pereche de ochelari cu “minus” (este miop), va descoperi ca vede mai bine fara ochelarii de distanta, o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, in functie de dioptrie. Daca pacientul este hipermetrop (ochelari cu “plus”), atunci va avea nevoie fie de doua perechi de ochelari cu dioptrii diferite, fie de o pereche de ochelari cu lentile bifocale sau progresive.

Purtarea ochelarilor de “citit” nu stopeaza, nu incetineste si nici nu agraveaza presbiopia. Similar, nici nepurtarea acestor ochelari nu dauneaza ochilor; oricat de mult v-ati dori sa evitati ochelarii, acestia vor deveni indispensabili la un moment dat, caci efortul vizual la vederea de aproape va fi prea mare. Intre 40 si 65 de ani, presbiopia avanseaza treptat, astfel incat pacientul va schimba dioptriile ochelarilor la fiecare 2-3 ani.

Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV)

Ce este, ce cauze are si cum se manifesta:
Este o afectiune frecventa la varsta a treia, care are drept cauza deteriorarea regiunii centrale a retinei (macula), determinand pierderea treptata a vederii centrale. Cel mai des incriminati factori sunt: fumatul, expunerea la raze UV sau dieta saraca in antioxidanti. Initial, boala se manifesta prin deformarea obiectelor, lucru ce o face usor de descoperit inca din stare incipienta. Exista teste de efectuat la domiciliu, prin care pacientul priveste un punct in centrul unei grile de careuri. Daca apare “ondularea” liniilor, acesta este primul semn de boala.

Cum se previne/trateaza:
Prevenirea se face inlaturand cat mai mult factorii declansatori si prin suplimentarea dietei cu aport de vitamine si antioxidanti. Tratamentul bolii se face prin chirurgie clasica (injectie intra-oculara) sau cu LASER.

Cataracta senila

Ce este, ce cauze are si cum se manifesta:
Cataracta senila reprezinta opacifierea cristalinului odata cu intaintarea in varsta. Cauzele cele mai frecvente sunt: expunerea la raze UV, cauze toxice, nutritionale sau de mediu, toate aceste efecte fiind cumulative pe parcursul vietii. Manifestarea cea mai evidenta este pierderea acuitatii vizuale, insa scaderea sensibilitatii la contrast este cea care deranjeaza de fapt cel mai tare (culori palide, contururi sterse). Paradoxal, pacientul citeste fara ochelari, din cauza modificarilor cristaliniene; insa este doar o etapa in evolutia bolii, nu o imbunatatire a vederii.

Cum se previne/trateaza:
Preventia se face de timpuriu, purtand ochelari de soare pentru protectia la lumina ultravioleta. Tratamentul bolii este doar chirurgical, de indepartarea cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu o lentila artificiala.

Alte boli oculare ale adultului

Deloc de neglijat, la adult mai pot aparea:

  • Glaucomul – boala care nu doare, dar orbeste!
  • Complicatii vasculare legate de boli sistemice – hipertensiune arteriala, diabet.
  • Pterigion – excrescenta albicioasa de pe suprafata corneei (partea anterioara, transparenta, a ochiului).
  • Sindromul de ochi uscat

Avand in vedere multitudinea de boli oftalmologice ce pot aparea dupa varsta de 40-50 de ani, se recomanda o vizita pe an la medicul oftalmolog!

Dr_Roxana_Cozubas.png

Dr Roxana Cozubas

Medic Specialist Oftalmolog


Abonează-te

la newsletterul

și fii la curent cu cele mai noi oferte!

Te poti dezabona oricand prin accesarea URL-ului din subsolul email-ulurilor primite.