Sfatul Specialistului

Ochelarii de soare – ii purtam si iarna

Ochelarii de soare sunt o necesitate chiar si iarna, iar lipsa acestora, mai ales atunci cand zapada este peste tot in jurul nostru, ne poate provoca diferite afectiuni la nivel ocular. Cei mai sensibili sunt ochii deschisi la culoare, insa ochii caprui sau negri nu ne protejeaza pe deplin. In plus, si pielea din jurul ochilor este expusa cancerului de piele astfel ca este important ca, inclusiv pe timpul iernii, sa folosim creme cu protectie impotriva razelor solare.

Cele mai frecvente boli care apar iarna sunt in stransa legatura cu virozele respiratorii, insa, pe langa acestea, razele ultraviolete (radiatiile UV) reflectate de zapada si vantul uscat pot provoca oftalmia de zapada, manifestata prin inrosirea conjunctivei (membrana subtire, transparenta, ce acopera albul ochiului), usturime, lacrimare, fotofobie (toleranta redusa la lumina puternica) si senzatia de “nisip in ochi”. Sa nu uitam ca zapada reflecta 80-85% din razele UV, proportie care creste cu altitudinea (de aceea, “soarele de munte” arde mai tare decat cel “de la mare”).

De asemenea, vremea foarte friguroasa, cu temperaturi scazute poate duce la inghetarea secretiilor lacrimale, in timp ce vantul puternic si uscat provoaca evaporarea secretiilor lacrimale si senzatia de ochi uscat.

Sa nu uitam nici de copii! La ei, structurile oculare sunt inca incomplet dezvoltate, iar efectul de deteriorare a cristalinului (lentila din interiorul ochiului) este cumulativ (ceea ce va duce mai tarziu la aparitia cataractei – acest fenomen incepe inca din copilarie!).

Putem preveni afectiunile oculare legate de expunerea la UV, protejandu-ne cu ajutorul ochelarilor de soare cu protectie UV (100% pentru UVA si UVB sau pana la 400 nm), ochelari cu lentile cat mai mari, care sa protejeze si aria din jurul ochilor.

Cantitatea de lumina transmisa prin lentila este marcata pe bratul ochelarilor de soare si explicata in eticheta lor:

  • Categoria 0 – 80-100% – eficienti in vreme cu nori, fara soare
  • Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, putin soare
  • Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat
  • Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip
  • Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zapada, interzisi a fi purtati la condus

Pe langa lentila cu protectie UV, putem alege si un filtru polarizat (cum este cazul ochelarilor de soare Polaroid). Avantajele lentilei cu filtru polarizant sunt: eliminarea reflexiilor orbitoare, contrast mai bun, culori naturale, reducerea senzatiei de “ochi obositi”, 100% protectie UV.

Dr_Roxana_Cozubas.png

Dr Roxana Cozubas

Medic Specialist Oftalmolog


Abonează-te

la newsletterul

și fii la curent cu cele mai noi oferte!

Te poti dezabona oricand prin accesarea URL-ului din subsolul email-ulurilor primite.